Header image  
 
 ETT BOLAG I WÅDELLGRUPPEN - Fluren Skog är som första företag medlem i Hälsinglands Hembygdskrets.

Hemsidan är uppdaterad
2023-05-24
Copyright © Fluren Skog AB

Fotografer: Stig Andersson,
Kerstin Ekelund och Katarina Wådell


 

Byn

Mitt i byn ligger boningshusen, fördelade på nio olika fastigheter. Det äldsta huset, som står kvar idag, är från 1812 och det yngsta byggdes under 2022. De olika fastigheterna ligger efter ett grönområde utan staket mellan husen.

I skogen, bestående av gran på gammal åker- och ängsmark, gömmer sig ruinerna efter ett av de äldsta bostadshusen på Fluren, Sjulstorpet. Torpet byggdes i början av 1700-talet. Men redan på 1600-talet fanns folk på Fluren för då drevs här ett gästgiveri.

Fluren
Fluren från nordväst sommaren 2021.

Fluren
Fluren från sydöst i början av 2000-talet.

Fluren
Fluren 2021.

Fluren
Fluren 1926.

Fluren
Fluren 2012 ovanpå en karta från 1847 (klicka på bilden för att ladda hem en större karta som pdf). År 1847 fanns många ängar och åkrar (markerade som gula och rosa områden), landskapet var öppet. En bit in på 1950-talet kunde man fortfarande se Sjulstorpet från Storhuset. Men då planterades de rosamarkerade ängarna som tillhör bondgården med gran och några år senare raserades Sjulstorpet och även torpets ängar började växa igen. I dag syns bara ruiner efter torpet och dess ladugård, jordkällare och lador samt en gammal brunn. Nu har Sjulstorpets ängar rensats från sly och gran för att ge plats åt björk och blommor och på de högst belägna ängarna kan man se jaktstugan med dess uthus när man passerar på stora vägen.

TILLBAKA UPP>

 

Bilder från Fluren
Storhuset och Bondgården.

Boningshusen kallas Storhuset, Bondgården, Gammelgården med Lillstugan, G:a Ladan, Handelsboden, Sportstugan, Nygården med festlada och stall . Tvärs över vägen, på tjärnsidan, ligger Vintergården, Flurstugan och paddocken. Sist och minst kan nämnas Jaktstugan som ligger i utkanten av byn, åt Simeå hållet, på de högt belägna björkängarna som en gång tillhörde Sjulstorpet. Sjulstorpet med jordkällare är idag en ruin.

Här kommer snart en bild på Vintergården
Gammelgården.

Här kommer snart en bild på Vintergården
G:a Ladan, Nygården och Gammelgårdens köksentré.

Här kommer snart en bild på Vintergården
G:a Ladan från sjösidan.

Här kommer snart en bild på Vintergården
Vintergården.

Här kommer snart en bild på Vintergården
Flurstugan.

Bilder från Fluren Bilder från Fluren
Sportstugan och Handelsboden.

Här kommer snart en bild på Vintergården
Jaktstugan.

  • Vintergården 2010
  • Bilder från bygget

Vintergården

Det senaste bostadshuset på Fluren, tillkom 2010.

Vintern 2011.


En idyll även på sommaren.

 

Kerstin och Ulf kommenterar bilder på hur bygget av Vintergården fortskrider

Senast uppdaterad: 2011

Här kommer snart en bild på VintergårdenVåren 2011, nyanlagd gräsmatta.


16 september, bild 12 - Nu blir det nog inte så många bilder till. Utsidan är snart klar och Bengt-Erik och Johan gör stora framsteg på insidan. Vi håller tummarna för inflyttning till jul 2010.


16 september, bild 11 - Tack Leif Jonsson, vilken spis! Kunde inte blivit finare. Vi har förstått att det var en del pyssel med att få till alla önskemål. En riktig kronjuvel!


13 augusti, bild 10 - Sommaren lider mot sitt slut och det blir Stocksund nästa för oss. Det var så roligt att få se verandan före hemfärden. Det kommer att bli många täta besök under hösten för att följa byggets framfart.


13 augusti, bild 9 - Fredagen den 13:e, men verkligen ingen otursdag för idag blev nästan punschverandan färdig! Tack Bengt-Erik och Johan för det!


2 augusti, bild 8 - Framför de två öppningarna kommer utbyggnader - en punschveranda i väster och en entré/förstukvist i söder. Det saknas skorsten, en del lister på fasaden samt fönster på övervåningen och foder runt småfönsterna, men nu kan man lättare föreställa sig det färdiga huset.


2 augusti, bild 7 - Nu kommer äntligen nya bilder. Vi har hunnit att ha taklagsfest och snickaren har haft två av tre veckors semester. Men Blomqvist Rör har kommit långt i pannrummet och Energibrunnar har borrat för bergvärme och vatten, massor med vatten!


28 juni, bild 6 - ...och så står både hus och bod på plats på bara några timmar. Ett stort tack till våra superduktiga snickare (Sidskogen Bygg) och en mycket träffsäker kranförare! Hugo, Ulf och jag spenderade eftermiddagen och kvällen med att måla ett andra varv av falurödfärg. Bara överdelen på långsidorna återstår när kvällen är slut. Inga mygg och knott - bara sol och skönt!


28 juni, bild 5 - Nu är det bodens tur. Först lyfts väggarna bort och upp, för att sedan resas på plats.


28 juni, bild 4 - Det är en härlig känsla att se hur fint det blir. Så här ser huset ut från sjön. Närmsta grannens lada och hus, som ligger på andra sidan vägen, syns bakom den blå byggcontainern.


28 juni, bild 3 - Huset sett innifrån, med tre väggar på plats. Från att ha upplevts som en liten lekstuga infinner sig nu känslan av ett stort hamnmagasin! Huset kommer få en boyta på ca 146 kvm.


28 juni, bild 2 - Långsidorna på plats, gavlarna lutar fortfarande mot byggcontainern.


28 juni, bild 1- Då var det dags, denna ljuvliga, första riktigt varma sommardag. Här lyfts väggsektionerna, som har legat på plattan, bort för att sedan resas på plats.


17 juni - Äppelträden blommar och tredje väggen på huset blir klar idag! Det är svårt att se, men väggarna ligger på den färdiggjutna plattan. När alla väggar är klara, till både bod och hus, reses allt och takstolarna kommer på plats.


5 juni - Nu har golvvärmeslingorna kommit på plats och det är dags för betongen.


3 juni 2010 - Kantbalkar och isolering är på plats på både hus och bod. Nu är det lättare att se hur fint husen hamnar på tomten.


27 maj 2010 - Nu grävs för allt som ska ner i marken och in under plattan. Nästa steg blir kantbalkar och gjutning.


15 maj 2010 - Marken har stått till sig under vintern och är klar för byggnation. Snart får Sidskogen Bygg & Anläggning, The ONEgård maskin, Blomquist rör, Midroc Elektro m.fl fullt upp med att få allt på plats i rätt tid. Hoppas att vädergudarna är med dem och att "småsvena" dröjer ett tag till!

 

 

 

Skiss på det nya bostadshuset "Vintergården".